Prva banka poslovala sa gubitkom

Bez autora
Aug 09 2011

Prva banka Crne Gore završila je prvu polovinu godine sa gubitkom od oko 3,7 miliona EUR, za razliku od istog prošlogodišnjeg perioda kada je imala dobit od 516 hiljada EUR. Neto prihod od kamata je, prema izvještaju o poslovanju objavljenom na sajtu Komisije za hartije od vrijednosti, iznosio 4,6 miliona EUR, 11 odsto manje nego u uporednom periodu. Banka je od naknada i provizija imala neto prihod od 584 hiljade EUR, što je 21 odsto manje nego na kraju drugog kvartala prošle godine. Neraspoređeni gubitak Prve banke iznosi 29,9 miliona EUR, a rezervisanja 388 hiljada EUR. Aktiva banke je na kraju juna bila skoro pet odsto manja u odnosu na prvu polovinu prošle godine i vrijedjela je 312,7 milion EUR. Najveće učešće u aktivi imaju krediti i avansi klijentima, 222,48 miliona EUR, dok su novčana i sredstva kod Centralne banke iznosila 61,38 miliona EUR.

Prva banka poslovala sa gubitkomPrva banka Crne Gore završila je prvu polovinu godine sa gubitkom od oko 3,7 miliona EUR, za razliku od istog prošlogodišnjeg perioda kada je imala dobit od 516 hiljada EUR, javila je Mina-business.

Neto prihod od kamata je, prema izvještaju o poslovanju objavljenom na sajtu Komisije za hartije od vrijednosti, iznosio 4,6 miliona EUR, 11 odsto manje nego u uporednom periodu.

Banka je od naknada i provizija imala neto prihod od 584 hiljade EUR, što je 21 odsto manje nego na kraju drugog kvartala prošle godine.

Neraspoređeni gubitak Prve banke iznosi 29,9 miliona EUR, a rezervisanja 388 hiljada EUR.

Aktiva banke je na kraju juna bila skoro pet odsto manja u odnosu na prvu polovinu prošle godine i vrijedjela je 312,7 milion EUR. Najveće učešće u aktivi imaju krediti i avansi klijentima, 222,48 miliona EUR, dok su novčana i sredstva kod Centralne banke iznosila 61,38 miliona EUR.

Obaveze banke smanjene su 4,6 odsto na 287,19 miliona EUR, od čega one prema klijentima iznose 263,47 miliona, a prema Vladi 5,84 miliona.

Najveći akcionar Prve banke je biznismen Aco Đukanović sa 39,22 odsto akcija. Njegov udio u kompaniji smanjen je nakon posljednje dokapitalizacije, a udio je povećala Elektroprivreda (EPCG), kojoj sada pripada 24,1 odsto akcija kompanije.

Kompanija Kepitel /Capital/ invest, u vlasništvu bivšeg premijera Mila Đukanovića, posjeduje 2,41 odsto akcija, dok Lovćen osiguranje 2,19 odsto, a P&G ejdžensi /Agency/, čiji je osnivač Vuk Rajković, 1,89 odsto. Podgoričanin Miodrag Ivanović raspolaže sa 1,62 odsto dionica Prve banke, a tivatski Đusto sa 1,59 odsto.

Vlasnici 1,58 odsto akcija Prve banke skriveni su iza PA zbirnog kastodi računa, dok Monte Adria broker diler raspolaže sa 1,4 odsto udjela, a Stadion Podgorica 1,33 odsto dionica.

Prva banka je jedina finansijska kompanija koja je za vrijeme krize dobila državnu pomoć vrijednu 44 miliona EUR. Ta banka je nedavno, nakon više od dvije godine zabrane kreditiranja, dobila odobrenje Centralne banke da ponovo počne sa pružanjem tih usluga.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik